dimecres, 6 de gener del 2016

Els Reis Mags, els savis d'Orient, the wise men

"vingueren uns savis d'Orient"
Veure el vídeo de Lumo Project
"Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d'Orient i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: --On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo... Llavors l'estrella que havien vist sortir començà a avançar davant d'ells, fins que s'aturà damunt el lloc on era l'infant. L'alegria que tingueren en veure l'estrella va ser immensa. Van entrar a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare, es prostraren a terra i el van adorar. Després van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra."

  • L'entrada "Els Reis Mags, els savis d'Orient" de 6 de gener de 2015 tracta també aquest passatge de l'Evangeli de Mateu. 
  • La proposta de vídeo que acompanya aquesta Entrada d'avui ens permet entrar en el passatge d'una manera més visual i realista, gràcies a la tasca del Lumo Project
  • La meva reflexió d'enguany vol anar sobre els personatges al voltant del naixement. Per un costat els reis Mags, savis d'Orient, wise men, des sages de l’est... traduccions diverses en llengües diverses. No és el mateix un rei que un savi, tot i que poden haver reis savis i reis que no ho siguin, així com també savis reis i savis que no ho siguin.
  • Tot i el que acabo de dir de les tipologies de reis, sol passar que els monarques són persones allunyades de la realitat més fràgil de la societat. I si se n'encarreguen. que també pot ser, ho fan des de la llunyania dels seguicis i els palaus. Fixem-nos si no en el recent missatge de Nadal del rei Felip VI des del Palau Reial de Madrid. Sembla que els assessors li van recomanar la necessitat de mostrar en aquest moment d'incertesa nacional la grandesa de la nació. I el Palau de la Zarzuela no dóna la talla. Però aquells personatges (anomenats habitualment Melcior, Gaspar i Baltasar) van deixar les seves llar habituals, van fer un llarg viatge per apropar-se a l'establia del nen Jesús. 
  • Per una altra banda, els pastors que vivien al ras i es tornaven a la nit per cuidar el seu ramat (cfr. Lc 2, 8-20). També ells, un cop assabentats de la notícia del naixement van deixar el seu recer -senzill, però recer- per posar-se en camí cap a l'establia del nen Jesús,
  • I finalment l'estrella (cfr. Mt 2,1) o els estols d'àngels del Senyor (cfr. Lc 2, 8-20), senyals del més enllà que ens poden costar més d'entendre. Què devien ser i per què hi van ser presents també en aquest moment? No ho sabem del cert per que corresponen a la part simbòlica i mistèrica del relat però, des de la fe, són símbols que ens mostren la part divina d'aquell nen acabat de néixer.
  • I com sempre per acabar, una qüestió per al lector... què fas quan reps la notícia del naixement d'aquell nen? Cap a on et mous?



Vols llegir el text de l'Evangeli, Mt 2,1-12?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.